Калории и отслабване

 Съвременния човек води много вреден за здравето си живот. Установила съм ,че има няколко много прости правила които не са трудни за спазване, но ако ги спазвате ще се чувствате добре и  с тегло в рамките на нормалното.
  1. Стремете се да не хапвате големи количества и си правете сметка на калориите  на храните, които консумирате . за това ще Ви помогнат следните таблици:

Министерството на земеделието на САЩ - голяма база с данни с пълна информация  състава на за храните 
  • Колко калории изразходвате Вие през деня може да ви помогне следната таблица:
 Рецепти за ястия с тяхната калоричност:

     Колко калории трябва да изгоря, за да отслабна с 1 кг? За да отслабнете с 1 килограм трябва да изгорите около 7700 калории. Това може да се постигне за 77 дни като приемате със 100 калории по-малко отколкото е дневната ви енергийна нужда, или съответно за 15 дни ако намалите дневният прием на калории с 500, или пък за 10 дни ако увеличите разхода на калории със спорт и горите по 700 калории всеки ден (определете колко калории се изгарят за 1 час с вашия любим спорт чрез калкулатор за изразходвани калории със спорт
Съвети:
  1.  Добре е да си определите един разтоварващ ден в седмицата- може да е на само на плодове, може да е на чай с мед
  2. Не употребявайте много мазнини- сведете я до минимум в ястията.Те имат доста калории.
  3. Задължително е да не се води заседнал живот. Ако не спортувате, трябва най-малко да се правят ежедневни разходки поне за 1 час.
  4. Наспивайте се добре- когато сте недоспали ви се яде повече
  5. Не яжте в заведенията за бързо хранене- доказано е, че от тия храни се пълнее и не се чуствате сити и продължава да ви се яде.
  6. Не яжте храни с консерванти(следете описанието на опаковката) - колбаси и др.
  7. Не яжте пържени храни(пържени картофи и др). Те попиват много мазнина и имат доста калории
  8. Не пийте алкохол редовно - той също има калории и по-големи количества е вреден за здравето.
 Ето и една история:
За да се отслабва трябва дневната дажба да не надвишава 900 калории. Според горчивият, но успешен опит на Сандра Кюлхорн, младо момиче от Бад Дюрендорф - Германия, която през 1993 г. успява да свали 42 кг само за 9 месеца.
Закуската й била две парчета сухарин и супена лъжица извара. Обядът - твърд черен хляб и две бъркани яйца или печена риба, или парче варено пилешко месо, или печено пиле заедно с 2-3 домата на ден. Вечерята - винаги 500-600 г плодове според сезона.
900 калории на ден гарантират отслабване Цели девет месеца тя се придържа към храни, които не надхвърлят 900 калории на ден. Забравя за белия хляб, пиците, мазнината, солта и захарта.
Сандра изповядва чистосърдечно, че първите две седмици били кошмарни - непрекъснато гладна и изнервена. За да потуши бушуващия глад, изпивала по два, два и половина литра вода. Ходела по улиците с часове нервна и измъчена, влизала в магазините, гледала красивите рокли и се утешавала с мисълта, че скоро и тя ще може да облече такива. След двете седмици нещата се поуспокоили. Стомахът се примирил с намаленото количество храна и започнал "да се прибира". Организмът като че сам "решил" да помогне. Гладът се притъпил до изчезване.
При този режим на хранене Сандра свалила за два месеца 20 кг. Тогава настъпила кризата - повече от 10 дни не отслабнала дори със сто грама. Потърсила лекар, обезкуражена и уплашена, че усилията й могат да се окажат напразни. Но той я успокоил. Обяснил й, че някъде в човешкия мозък има център, който пази човек от резки промени, в това число и от внезапно и рязко отслабване. Този център трябва да бъде "излъган", за да продължи процесът на сваляне на излишните килограми, иначе той ще запазва всяка калория като "резерв" за изхранването на организма. Трябвало да се продължи, този център трябвало да "приеме" като нормално губенето на килограмите и да ги претрансформира като нова физиологична норма. И Сандра се въоръжила с ново търпение и сили и устояла. След шест седмици започнала отново да отслабва. Организмът бил принуден да "консумира" натрупаните мастни депа. Килограмите започнали да се топят всекидневно.
Резултатът бил отличен. За 9 месеца Сандра се превърнала от 105-килограмова буца тлъстини в млада жена с приятна външност, височина 170 см и тегло 62 кг. Бавното и постепенно отслабване позволило на кожата й да не увисне, а на мускулите - да се стегнат. Колкото повече се топели килограмите, толкова се засилвало и желанието за движение. И не само желанието. Сандра ходела вече с удоволствие по улиците пеша, изкачвала стълбите отначало бавно, но с времето все по-бързо, правела дълги, непознати преди разходки. Победата била удържана. Сега Сандра не пълнее. Тя "приучила" организма си на нов модел хранене - без тлъстини, без богати на калории храни. Яде нормално, но без излишества, пие много минерална вода. Основната й храна са плодовете, зеленчуците, телешкото и пилешкото месо, рибата, обезмаслените сирена и извара, нискомасленото кисело мляко, едрозърнестият хляб.(Standartnews.com)

Коментари