Мислете си за храната като за лекарство. Както лекарствата са полезни и вредни така и храните са такива.
Има храни които са богати на витамини и минерали , с ниска калоричност, лесноусвоими и които задължително трябва да включвате в менюто си. Такива са напримерБОБОВИТЕ ХРАНИ
- ЛЕЩА
От 100 грама леща ще попълните дневната си нужда от витамин E,. Особено полезна е при анемия, заради богатото съдържание на желязо.
Лещата засища и дълго време няма да ви се хапва. Чудесна храна е за хора с гастрит,колит и язва, при заболявания на сърдечно-съдовата система
Лещата е полезна за нервната система поради богатото си съдържаниние на витамини от групата В. Подходяща е при депресии зашото предизвиква чуството на спокойствие
Лещата съдържа голямо количество пурин и хората страдащи от подагра трябва да я избягват!
- БОБ(Фасул)
Желаещите за забременяване да хапват боб и леща
Когато искате да отслабнете е добре да изключите бързите/прости въглехидрати (сладкиши, брашно) и да включите в менюто си въглехидрати от семейство бобови.
Съдържа също фибри, а фибрите забавят процеса на усвояване на въглехидратите. Когато въглехидратите се усвояват бавно, тогава получавате по-малко енергия за по-дълъг период. А
Затова по време на диета за отслабване се консумират храни, които съдържат бавни въглехидрати, за да може да имате по малко (равномерно) енергия, която може да бъде изхарчена с ежедневни дейности (работа, ходене и др.).
- ГРАХ
За разлика от останалите варива, суровият грах е богат източник на витамин С. Съдържа също витамини от групата В, минерали и фибри. Пресният грах е лесносмилаем и ускорява чревната перисталтика
- СОЯ
Соевите храни и соевите протеини допринасят и за изчистване на подкожните мазнини поради наличието на естествени изофлавони.
Една чаша соеви зърна се оставят да престоят поне 6 часа, накиснати в 500мл вода. После изливате водата, изплаквате зърната и наливате 800мл вода. Варите на бавен огън до пълно омекване. Сварената соя изсипвате в голяма купа, настъргвате един морков, нарязвате на тънки филийки глава лук, добавяте нарязан магданоз и овкусявате с лимонов сок и малко сол.
Вижте хранителния състав в 100 г. от храните . От таблиците за различните храни може да си направите извода за техния състав и да си подбирате по внимателно какво да похапвате.
Коментари
Публикуване на коментар